Българските антарктици се завърнаха успешно на родна земя. Експедицията им е протекла в усложнени условия заради пандемията от COVID-19.

Д-р Атанас Пелтеков, лекар на базата на остров Ливингстън, разказа в студиото на „Тази сутрин“, че все още преодоляват часовата разлика, засега успешно.

„Тази експедиция е доста различна от всички останали. Самото пътуване е драматично всеки път, тъй като никога не се знае кога точно ще стигнеш. Основният проблем бе карантината, която ни се увеличи в последния момент, защото на испанския кораб, който трябваше да ни вземе, са установили заразени с COVID-19“, обясни Йордан Тодоров, командир на базата „Св. Климент Охридкси“ на остров Ливингстън.

Д-р Пелтеков допълни, че заради усложненията, свързани са пандемията, им се е наложило да прекарат още седмица карантина в хотел.

„Слава богу, можехме да се срещаме един с друг, иначе виждахме само маскирани хора от персонала, които ни оставяха пред вратата храна“, разказа той и добави, че за разлика от летните престои на континента сега слънчевите дни са били много малко, може би само три – четири.

„Тази година експедицията бе техническа, имахме да събираме най-вече проби, основно задължение бе подготовката на самата станция за началото на строителството на новия лабораторен блок“, обясни Тодоров.