Първото за сезона еленче лопатар се роди в бургаския зоопарк. Там има още три бременни кошути и до седмица в семейството на елените и сърните ще има нови попълнения.

Управителят на зоопарка Кръстьо Дъбов сподели, че майката е бяла кошута, а бащата е лопатар. Нормалното тегло на мъжките елени е 80 – 90 кг, но може да достигне и до над 200. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Лопатарите и сърните се раждат винаги по това време, когато полетата са пълни с маргаритки, като погледнете полето цялото на маргаритки и еленчето цялото на точки и се получава една идеална маскировка”, каза Дъбов.

Малкото еленче е на три дни и за първи път се среща толкова отблизо с хора. Елените живеят на стада от няколко женски с малките, а мъжките живеят отделно.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сърните, елените са много мили животни, те са тревопасни, обичат предимно трева, даваме им сено често, но освен това много зеленчуци и плодове, няма да откажат на малко зеле, съответно с голям апетит хапват ябълки и моркови”, допълни управителят на зоопарка в Бургас.

Преди една година бургаският зоопарк стана дом на две  малки сърнички – едната от тях беше намерена в найлонов плик, обявена за продажба.