Бежанците от Украйна вече имат нов дом. Изграждат своя живот в различна страна, в случая това е България. Но преди това има много страни, които приемат украинските бежанци, това са Полша, Чехия, Словакия, Румъния. Това заяви авторът на филма „Другаде: аз и войната“ Бесте Сабри, който ще може да гледате тази събота в bTV Репортерите.

“Смисълът на филма е, освен да покажем, че те (б.р. бежанците от Украйна) имат нов живот, на ново място, а и че всеки един от тях се е променил по един или друг начин след началото на войната. Успяхме да покажем пътя, по който са минали тази емоционална градация”, добави тя.

На 24 февруари 2022 година, след десетилетия мир на територията на Европа, отново започна война. Решението на Владимир Путин руските войски да нахлуят в Украйна промени света завинаги. След началото на инвазията бежанците от Украйна в Европа са почти 8 милиона.

„На територията на България в момента се намират около 50 000 бежанци със статут на временна закрила, който им позволява да работят и да се осигуряват“, добави Бесте Сабри.

Тя допълни, че много малка част от украинските деца са постъпили в образователната ни система, като основната причина е, че много от тях все още учат в украински училища онлайн.

Откъс от филма на Бесте Сабри и оператора Борис Пинтев можете да гледате във видеото.