Хората, които стопанисват заслона на Витоша, до който беше отказан достъп на измръзнал човек, ще бъдат уволнени. „Ще предложа смяна на управляващите на този обект. БТС има правилник за хижнта дейност, в него е записано че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи”, заяви представител на Българския туристически съюз в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Пандемията нощно ходене по планините продължава, два дни преди това тези хора бяха предупредени, че няма да работи заслона. Не мога да се съобразявам с всеки, който му е хрумнало да ходи нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме че е измръзнал човека, когато разбрахме го пуснахме”, обясни управителят на заслон Черни връх – Чавдар Ефтимов.

След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не умира от измръзване, след като му отказват достъп до заслона в планината.

Той и неговите другари са посрещнати враждебно, а запис направен от Димитър Кенаров – единият от групата, разкрива моментът на категоричния отказ, даден в изключително кризисната ситуация.

„Единственият начин, по който ги накархме да отворят вратата беше след като бяхме извикали планинската спасителна служба – аз им казах по телефона – моля ви, обадете се на тези хора и ги накарайте да отворят вратата”, разказва приятел на измръзналия Кирил.  

Вкарах човека вътре, но му бяха крещяли – беше в далечния край на стаята далече от печка, без да му предложат една чаша чай, споделя още туристът.  

Хипотермията не е като да си ударите пръста, един час по – късно можеше този човек да не е в съзнание, отбелязва още той.  

Началникът на Планинската спасителна служба Емил Нешев коментира в студиото на „Тази сутрин”, че младежът е бил „гол” и неподготвен за ситуацията, в която е попаднал: „По едно термобельо, шорти, с едно тъничко якенце и един бъф, който да му предпазва лицето”.

„Момчето сигурно е добър планински бегач, но във всяко състезание има минимална задължителна екипировка, без която не можеш да стартираш, а той според мен нямаше такава”, подчерта той. Според него рискът за живота с такава екипировка е още по-голям при падане в момент, когато си сам – няма как да оцелееш дълго неподвижен с толкова леко облекло.

„30 г. съм в тази планина и знам, че на Черни връх няма място, където денонощно да можеш да се настаниш”, подчерта още спасителят.