Ски сезонът е в разгара си. Любителите на зимните спортове са в планината, а планинските спасители са постоянно нащрек. Заради предстоящите снеговалежи се очаква да се повиши и опасността от лавини. 

Всеки скиор трябва да има раница с въздушна възглавница, която да го задържи над снежната маса в случай на лавина, както и лавинен уред, който да стои прикрепен към тялото. Обхватът на уреда е около 50 метра и служи основно за да получим помощ от групата, с която се движим.

„Не ходете сами в планината. Ако няма друг човек с вас, на когото може да разчитате, няма да има кой да ви помогне”, каза Боян Митов, представител на българската Асоциация по ски свободен стил.

„Една акция по лавинно спасяване, организирана от Планинската спасителна служба, в най-добрия случай може би ще се случи след около час, за да могат да достигнат до вас навътре в планината. Най-важно е помощта да бъде оказана в първите 15 минути. Тогава е и най-големият шанс да оцелеете в случай на лавина. Това е времето, в което само вашите приятели могат да ви окажат реална и адекватна помощ”, допълни той.

В раницата трябва има също сонда и лопата.