Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова уволни Владимир Милушев от поста директор на Национален парк „Рила“. Новината съобщи самият Милушев във „Фейсбук“.

„Мотивите в заповедта са несправяне със служебните задължения. Общо взето това е липса на координация, липса на добро управление, липса на добър контрол. След като само няколко седмици по-рано в проверка, извършена от същото министерство, беше упоменато, че контролът на територията на Национален парк „Рила“ е много добър. Няколко седмици по-късно с точно противоречив мотив е връчена заповедта за освобождаване“, коментира пред bTV Милушев.

Със същата заповед е освободен и директорът на парк „Пирин“ Валери Мечев. Милушев и Мечев бяха назначени за директори на двата парка в началото на март от редовния кабинет „Петков“. Милушев признава, че е назначен без конкурс, но причината била липса на време за процедурата.

Владимир Милушев смята, че за този период от 7-8 месеца е успял да свърши много работа в парк „Рила“.

„Успяхме да спрем например джиповете, които се качват нагоре към езерата. Успяхме, защото работихме заедно – с общината, с полицията, с районната дирекция по горите, с областната управа“, изтъкна уволненият директор.

Екоактивисти излязоха днес на протест срещу отстраняването на директорите на три парка – „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“.