Професионалният готвач минава по сложен път. Кухнята на Кулинарна академия подготвя международни готвачи за най-добрите ресторанти в света. За изпита на курсистите следят журито от MasterChef -  шеф Илиан Кустев и Явор Сарафов.

Пътят на професионалния готвач минава точно през тази кухня.

„В Академията обучаваме курсисти от цял свят. Основната ни програма е двугодишна по Кулинарни изкуства, представлява четири интензивни семестъра като два от тях се случват в България, а другите два са в чужбина“, каза Йоана Милева - директор на Кулинарна академия.

Снимка: bTV

Ако готвачите ви се струват притеснение, то е защото това е техният изпит.

„Ние правим един доста сериозен изпит като Гала вечеря, която те сами трябва да създадат, подготвят и поднесат на гости и винаги каним компетента и безпристрастно жури. Тази година сме поканили за първата вечеря шеф Илиан Кустев, шеф Никола Симеонов и шеф Павел Павлов. За втората ни вечеря са шеф Илиянчев, шеф Цеков и Явор Сарафов“, обясни Йоана Милева.

Първата тема е филмът „Матрицата“ и се провежда под зоркото око на шеф Кустев, който е част от журито на „Мастършеф“.

„За мой късмет бях преподавател тук. Това, за което ще следя е описано и зададено от самите преподаватели, всъщност е вкус, визия, хигиена, прецизност и всичките компоненти, които правят едно ястие перфектно“, казва шеф Илиан Кустев.

Разнообразната група в кухнята помага на студентите да черпят идеи един от друг.

Снимка: bTV

„Това е професията, в която най-много се краде, всички го знаят, че кражбата в кухнята е много важна. На времето нашите готвачи си криеха рецептите, което според мен е грешка. В момента всичко е открито, да не говорим с всичките социални мрежи и достъпа до информация, която всички имаме. Но в края на краищата практиката е много е важна, защото едно е да го гледаш, друго е след това да го повториш и да надграждащ“, обясни още шеф Кустев.

Техниката или визията е по-важна?

„И двете. Няма разделение, по-скоро „вкусът и визията“. Те вървят паралелно, няма как да изглежда добре, а да не е вкусно и обратното“, каза готвачът.

На вторият изпит готвачите приготвят вечеря под темата „100 години Дисни“, където Явор Сарафов следи за изпълнението.

Снимка: bTV

Освен правилата в кухнята, кулинарната академия дава знания и за структурата на ресторанта като маркетинг, лидерство и ценообразуване.

Шеф Кустев разкрива и какво е необходимо, за да станеш професионален готвач. А какво е нужно, за да станеш професионален готвач.

„За да достигнеш високо ниво, са нужни много години, усърдна работа, но не на едно място. Трябва да работиш на много места, за да видиш различни типове готвения, различни типове сервизи, различни типове ресторанти и хотели, защото всички знаем, че най-ценното нещо е информацията, а тя не идва на един път“, коментира шеф Илиан Кустев.

Затова  обучението продължава с работа в едни от най-добрите ресторанти в Западна Европа и Америка.