Клиничната пътека за лечение на пациенти с коронавирус не е една, а са три за по 1200 лв. и при тежките състояние процедурата е по 780 лв. на ден за пациент – така управителят на НЗОК проф. Петко Салчев отговори в студиото на „Тази сутрин“ на критиките на медици, че болниците нямат достатъчно средства, за да помагат на болните по време на пандемията.

„Първоначалната цена на клиничната пътека беше 620 лв. По искане на специалистите стана 1200 лв. Ако те покажат реално каква е себестойността на различните типове пациенти, касата ще тръгне на преговори с БЛС“, посочи проф. Салчев.

По думите му и той, и здравният министър проф. Костадин Ангелов са настоявали за единен протокол, чрез който да е ясно колко струват грижите за лек случай, колко – за средно тежък и колко – за тежък случай на COVID-19: „Имах среща с инфекционисти и ги помолих да се срещнем отново когато са готови с отговор на моя въпрос „Колко?“. Чакам среща…“.

Проф. Салчев обърна внимание на това, че болниците имат механизъм, по който от бюджета могат да получат пари за лечение на здравно неосигурени, но това зависи от възможностите на мениджмънта на съответните лечебни заведения.

Отново тяхна работа е и самото разкриване на отделения за болни с коронавирус. „Преобразуването на един креват в легло не е толкова лесен процес – той трябва да бъде осигурен както с апаратура, така и персонал. Не можете да откриете отделение – както го направиха няколко болници, когато няма нито един лекар“.

По повод скандала от началото на годината с лекарства, закупувани с пари на НЗОК от частни болници на завишени цени, управителят на касата посочи, че в момента има защитен механизъм и медикаменти, медицински изделия и услуги се плащат само на най-ниската постигната цена – била тя на централизирана процедура или по друго договаряне. За лекарствата таванът е цената в Позитивния лекарствен списък.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!