Сеч извън правилата, маркирани млади букови дървета и вековни борове във вододайната зона в района на Лещен и Гърмен - за това сигнализира депутатът Александър Дунчев. Част от нередностите са в Натура 2000. В горите над 100 г. са планирани "възобновителни сечи", които са забранени, напомня той.

"На хората вече не им правят впечатление коловозите безразборни сечи, които се случват и във вододайните зони на населени места", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" в предаването "Тази сутрин". 

"В село Розовец например имаше маркирана сеч на 20%, като на терен виждахме, че на места тя стига 40-50%, тоест явно имаше и нарушения. Местните хора, на които това им е поминъкът, са се подписали 600 човека да се спрат сечите", отбеляза Александър Дунчев.  

По думите му, фирмите, които купуват дървесината, са я купили на нагласени търгове без никакво наддаване на нулеви цени на 80 - 90 лева на кубик при реални цени 300 - 400 лева.

"Има страхотен интерес да се докопа тази дървесина, защото фирми правя 200-300% печалба", посочи той. 

В своята писмена позиция Агенцията по горите обаче определя като лъжа, че има незаконна сеч на маркирани млади букови дървета и вековни борове във вододайната зона на селата Горно Дряново и Лещен. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!