Незапомнена жътва тази година в Добруджа. Тази година стопаните прибират в хамбарите от 20 до 250 килограма от декар пшеница, вместо традиционните за региона над 500 килограма от декар. Причината за слабата реколта е липсата на сняг през зимата и засушаването през пролетта.

Традиционно по това време в Добричко в житните полета се виждат комбайните. Тази година обаче жътвата е почти приключила, тъй като добивите са необичайно ниски дори за сушави години.

По информация на земеделското министерство средния добив за областта е 154 килограма от декар, но някой стопани прибират в пъти по-малко зърно. Въпреки ниските добиви цената на пшеницата е по-ниска спрямо миналата година и в момента се търгува за 290-300 лева за тон.

„Колкото и да скочи цената, това няма да повлияе специално за хляба, за вдигането на цената на хляба. Там формирането на цената на хляба влияят други фактори като енергия, работни заплати и т.н. Така че пшеницата е борсова стока. На световните борси в момента тенденциите са такива, че не виждаме да има по-голямо повишение“, каза Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнoпроизводителите.