Деца и възрастни се обучават да рисуват улични графити. Уникалното училище отвори врати във Варна, а посещението на уроците е напълно безплатно. 

Макар възникнало като ъндърграунд култура рисуването на графити отдавна е признато за изкуство в много части на света. У нас обаче все още е на ръба на закона поради липсата на легални места за практикуването му.

Снимка: bTV

"Не може да ни гонят от всички места за рисуване, легални, или не, и в един момент и да няма осигурено място за нас. Т.е. човек, който иска да се научи, няма къде, а тези, които искат да видят такъв тип изкуство, отново няма къде", заяви Дамян Николов, основател на училище за графити.

Снимка: bTV

Именно затова Дамян създава преди няколко месеца училището за графити. В него малки и големи се обучават със спрей в ръка да създават не вандалски драсканици, а изкуство.

Снимка: bTV

"Точно този период, в който по-младите артисти рисуват на улицата нелегално, те да бъдат подкрепени по някакъв начин. Да им се създаде пространство и условия да могат да натрупат много по-бързо опита, който ще натрупат нелегално, да могат да натрупат опита си легално и да могат да се развият в правилната посока", обясни Дамян.

Снимка: bTV

Той вярва, че по този начин може да ограничи безразборното драскане със спрейове по стените на жилищни и обществени сгради, което определя като грозно и отблъскващо.

"С изкуството мога само да покажа, с добър пример да покажа на младите как да си инвестират енергията", поясни още основателят на училището за графити във Варна.

Идеята на Дамян бързо набира последователи и вече десетки посещават уроците.

Снимка: bTV

16-годишният Димитър признава, че поради липсата на места за рисуване на графити няколко пъти си е позволявал да твори върху изоставени сгради.

"Не е много приятно да се оглеждаш всяка втора минута и да се притесняваш какво ще стане, кой ще дойде и ще ти направи проблем", споделя Димитър Димитров.

Снимка: bTV

Сега младежът може да рисува и да се усъвършенства на спокойствие, без постоянно да наднича зад гърба си. Както и всички останали, които посещават училището.

"Част от драсканиците, може да са много малък процент, но са проява на това, че дадени деца, тийнейджъри - искат да пробват графити и го правят на улицата, където оттам се получават именно тези драсканици. Докато, ако дойдат в школа или отидат някъде, да се научат да го правят, това с дадена нотка на арт, може да се получи по-красиво", смята Георги Георгиев.

Снимка: bTV

Графити училището е на принципа на килийните училища, а всеки в даден момент може да влезе в ролята на учител на останалите.

"Идват художници, артисти, които имат знания в дадена сфера. Могат да рисуват примерно портрети, занимават се с калиграфия или графичен дизайн. Това е и целта – да се предава. Ако някой, дори по-малък, знае нещо ново, нещо повече или някакъв материал, който се използва, може да го предаде на останалите", обясни Дамян Николов.