Уникална за страната ни операция беше извършена в Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" в "Горна баня".

Български екип от лекари премахнаха обхваната от тумор цяла бедрена кост и поставиха модулна мегапротеза на 13-годишно момиче.

„Няколко са нещата, които правят тази операция уникална. Първо, че разпространението на тумора в крайника беше такова, че за да бъде отстранен, трябваше да бъде премахната цялата бедрена кост и оставаше един голям дефект, защото оставя тазобедрената и коленната става без съответните им части. Затова се наложи да бъде извършена реконструкция с имплант, който е модулен – състои се от части, така че да бъде запазена както дължината на крайника, така и да бъдат запазени и възстановени движенията на тазобедрената и коленната става“, обясни д-р Кирчо Патриков, гл. асистент в Клиниката по костна патология и обща ортопедия.

Снимка: btvnovinite.bg

Операцията е продължила близо 5 часа, осъществена е само от лекари от Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия. Включил се е и техен колега кардиолог от болница "Св. Екатерина", тъй като кръвоносните съдове са били близко до тумора и е имало риск бъдат наранени.

"Преживяемостта на пациенти с подобни тумори през първата 5 години е около 40%, ако не се извърши операция", отбеляза д-р Патриков.

Другата алтернатива е била ампутация на крайника.

Снимка: btvnovinite.bg

Малката Райна Тодорова вече се възстановява със зараснала добре оперативна рана и предстои да бъде изписана и да бъде предприето последващо лечение.

"Нашата най-голяма цел е тя да участва активно в ежедневните дейности да бъде социализирана и да не се чувства като ограничена в социалния си живот. Tова е нашата цел - да я обучим да ходи с патерици а на по следващ етап ние ще я обучим да ходи и без патерици", казва д-р Виолета Боянова. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!