Индианци от Боливия строят тръстиков кораб във Варна. Той ще плава от Черно до Средиземно море, за да докаже, че през Праисторическата ера това е било възможно.

За историците и археолозите няма спор, че са съществували контакти между хората, населяващи древните тракийски земи по крайбрежието на Черно море и цивилизациите от Източното Средиземноморие.

Снимка: btvnovinite.bg


„Размяна на различни търговски стоки. Във Варненския халколитен некропол са открити гривни, които са изработени от черупки на миди, които живеят единствено в Средиземно море”, каза българският представител в екипажа Теодор Роков.

Как обаче са се осъществявали тези контакти по вода хиляди години преди новата ера? Отговорът на този въпрос трябва да даде експерименталната експедиция „Абора IV”. За основата на нейните изследвания ще служат сведенията на Херодот.

Снимка: btvnovinite.bg


Идеята е да се направи възстановка на взаимодействието между културите, разделени от Босфора.

„Планирано е плаването да започне от Варна и да продължи максимум до Кипър, като премине през Истанбул, Чанак Кале, Троя, Дарданелите, Егейските острови. Въпрос на късмет е да стигнем до Крит или Кипър”, заяви Теодор Роков, българският представител в екипажа.

Снимка: btvnovinite.bg


Плаването ще се извърши с модел на примитивен тръстиков кораб, който ще бъде построен на площадка на стъкларския завод в Белослав. Строителството ще се ръководи от индианци от племето Аймара в Боливия, които единствени в наши дни притежават умения да строят от тръстика. От Боливия пристига и самият материал.

„Използваме скални рисунки от Египет и Месопотамия, но също така и информации за кораби от преди династията”, посочи  д-р Доменик Гьорлиц, ръководител на експедиция „Абора IV”.

Корпусът на кораба ще е дълъг 14 метра, а широчината му ще бъде 4 метра. Строителството ще отнеме около месец.

Снимка: btvnovinite.bg


„Няма да има никакви двигатели. Ще се придвижва с платно. Но пък за сметка на това, за да бъде пуснат да плава в днешно време – трябва да има всички съвременни изисквания за сигурност. Спътникова комуникация, GPS позициониране. Индивидуални спасителни жилетки за всеки член”, обясни Роков.

Екипажът ще се състои от 12 души. Сред тях и пенсионираният капитан от пожарната служба в Ню Джърси Том Мърфи, награден за действията си след атентата на 11 септември в Световния търговски център.

Ако всичко по време на плаването е успешно, то трябва да завърши за около 2 месеца.