Улица в София се е превърнала в сметище, а институциите не намират трайно решение на проблема.

Строителни, битови и производствени отпадъци са затрупали столичната улица "Житница" вече няколко години.

Въпреки че периодично се почиства и има глобени, властите не могат да се справят с нарушителите.

„Имаме така доста актове направени на хора с каруци и коне, но тези хора, на практика там са несъбираеми тези средства и актове. Те са безработни, никъде не се водят. Няма ефект актът, който им прави“, каза зам.-кметът на  район „Красна поляна“ Николай Вушовски.

 

Улицата се намира между район „Красна поляна“ и район „Овча купел“, а тя самата е ключова за квартал „Факултета“. Използвани са различни стратегии за решение на проблема.

„Във времето няколко концепции прилагахме, за да се поддържа тази чистота включително и едно временно депо с рампа. С помощта на Столична община се направи този тротоар и тази мантинела, съоръжението перфектно работи, няма боклуци. Хората спокойно вървят и това предпазва, за да се прехвърлят каруци и камиони към гората и тук нещата са добре“, обясни Вушовски.

От другата страна на улицата нещата не стоят по този начин, а от район „Овча купел“ отговарят „Нерегламентирано изхвърлените отпадъци на ул. „Житница“ са почиствани неколкократно. Район "Овча купел" също е извършвал почистване на зоната през май тази година. Район "Овча купел" ще предприеме мерки за почистване.“

Освен неприятната миризма и унищожаването на природата, боклукът тук създава и опасност за движението.

От район „Красна поляна“ обмислят да решат проблема с поставянето на видеокамери. Засега бъдещето на квартала е неясно, а хората очакват от институциите трайно решение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!