Списък на скривалищата и противорадиационните укрития в цялата страна, които са в добро и задоволително състояние, публикуваха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Снимка: btvnovinite.bg

52 са скривалищата в София в добро и задоволително състояние. Едно от най-големите е под столично училище. И въпреки че е готово за извънредна ситуация, ще му трябва цяла една седмица, за да е годно за обитаване.

Районният кмет на "Слатина" – Георги Илиев, обясни, че бомбоубежището в района може да една седмицата бъде приведено във вид, годен за обитаване.

Въздушната инсталация е с подменяни филтри, но последно това е направено преди 10 години. Системата може да работи на ток и ръчно. Има отделно изграден въздуховод.

„Площта на двете бомбоубежища е по 400 квадрата, като капацитетът им в зависимост от оборудването е между 170 и 340 човека. На склад в скривалището има легла, пейки и столове“, отбеляза Георги Илиев.

Снимка: btvnovinite.bg

В Пловдив има 22 бомбоубежища. Тепетата са прорязани от дълги тунели, в които трябва да се скрият хора. Нито едно от тези укритие обаче не е годно за обитаване, всички имат нужда от ремонт.

„Това, което знаем, е, че под всяко училище в район „Тракия“ има такива укрития. Изпратили сме писма до тях, с който ги молим, убежищата да бъдат разчистени, ако има нужда“, обяви кметът на района Костадин Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

Убежище за пример, което обаче не е в списъка на МВР, има под училище „Черноризец Храбър“ в район „Тракия“. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Преди три години направихме основен ремонт на убежището, децата идват за занимания по интереси, компютърно моделиране – имаме една приветлива среда, но сега говорим да го използваме като укритие. Мястото има добра вентилация и ремонтирани санитарни възли, мястото е около 1000 квадрата“, обясни директорът на училището Елена Кисьова.

Снимка: btvnovinite.bg

Във Варна ситуацията обаче не е добра. В район „Нептун“ се намира едно от най-големите бомбоубежища в града за около 1000 души, но то е негодно за употреба.

Дори входът на скривалището е ръждясал и заварен. По неофициална информация това бомбоубежище няма начин да се възстанови.

Снимка: btvnovinite.bg

В подобно неизползваемо състояние са и голяма част от останалите скривалища.

Използваемо е едно скривалище, което се намира на пристанището и две противорадиационни укрития в две училища в квартал „Владиславово“, две скривалища в завод „Девня“ и едно скривалище на Летище Варна.

Снимка: btvnovinite.bg

В Бургас в списъка на МВР бомбоубежищата са 10, но по информация на областната управа са 33. Според анализа на пожарната само убежищата на територията на нефтозавода, които са 4, могат да бъдат използвани и са в добро състояние.

Няма информация за състоянието на убежищата, които се поддържат от МВР – в тях не е правен ремонт от години и вероятно те са негодни за използване.

„Колективните ни средства за защита са в добро състояние, поддържаме ги, имаме отговорници за тях, общината отделя минимални средства, но всяка година се прави ремонт. Миналата година сме направили ремонт на филтър – вентилацията“, обясни Галя Байчева, представител на общината.

В тези убежища могат да бъдат приети по 250 души в четирите укрития.

Единственото противорадиационно укритие в Благоевград може да събере максимум 200 души. Преди около 10 години е направен ремонт, сложени са мебели, но по-късно те са изнесени. Още две укрития има в града, но те са в негодно състояние.

От общо 700 укрития в област Враца в лошо състояние са няколко, признаха от Пожарната. В едно от противорадиационните скривалища в Мездра, в което свободно може да се влезе, и трите дебели метални врати са разбити, а край входа екипът ни видя, че е пален огън с гуми. Властите заявиха, че ще обезопасят обекта.