Списък на скривалищата и противорадиационните укрития в цялата страна, които са в добро и задоволително състояние, публикуваха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на насилението".

Снимка: bTV

Според информацията общо 10 от 24-те района на Столичната община са без годни бомбоубежища. Незащитени са над половин милион софиянци. В Пловдив скривалищата са 8, във Варна само три, в Бургас 10, във Видин те са 7, а в Перник са 14.

Снимка: bTV

В Благоевград се намира само едно противорадиационно укритие. То се намира в родната къща на кореспондента ни в града Ирина Жерева. 64- годишният Румен Жерев ни води към официалния вход на скривалището.

Снимка: bTV

„Тук са по един метър бетонни самите зидове. Това нещо е вдигнато навремето, за да се пазим от империалистите, американците, а сега ще се пазим от руснаците“, заяви той.

Майка му помни какво ѝ казали при нанасянето ѝ в къщата: „Другата част ще се ползва като скривалище по време на война.“

Вратата е заключена с катинар и достъпът е невъзможен. Навремето помещението било празно, преди 10 г. от тогавашната „Гражданска защита“ го обзавели.

Другият вход към подземието е блокиран от дърва. От общината обясниха, че пазят ключа, защото това е секретен обект, но днес не можаха да ни отворят укритието. За още две места се знае, че били строени за убежища при война - едното е механа, а другото е негодно.