Пет дни преди крайния срок, в който украинските бежанци трябва да напускат хотелите и да бъдат преместени в държавни бази, расте напрежението сред тях. В няколко курорта по Черноморието и в Банско е обявен протест, под надслов „В защита на правата на украинците в България“.

Все ще никой не е виждал списъка с държавните бази, където трябва да бъдат преместени, нито знаят дали условията в тях ще им позволят да продължат обучението си, дали ще има и нужната медицинска помощ.

„Основният проблем е липсата на единна стратегия в държавата по отношение на украинските бежанци. Решенията се взимат без участието на неправителствените организации, без участието на представители на самите бежанци - все пак хората имат право да знаят къде ще бъдат настанени“, казва адвокат Драгомир Ошавков – Фондация за достъп до права

От „Слънчев бряг“ и други курорти са изпратени 20 писма до Министерския съвет. В тях те молят да бъдат оставени в хотелските бази, където са настанени, докато не бъде изготвен план за реална интеграция.

В противен случай казват, че ще алармират евросъюза с настояване да прекрати или да намали финансирането за България по програмите за подпомагане на европейските бежанци. А тези средства да бъдат пренасочени към други държави, които са създали по-стабилни условия за бягащите от войната, където те самите да потърсят условия за интеграция.

Жени и деца се събраха на протест във Варна, а в Кранево благодариха и помолиха правителството да не ги мести отново. Хотелиери пък казаха, че ще продължат с настаняването, но при еднакви финансови условия с държавните бази.