Концлагерът в Белене е на път да се превърне в един от най-посещаваните туристически обекти по Дунав.

Родена през 1928 г., едва на 18 години, Цветана се увлича по идеите на анархизма.

„Спомням си, че тогава се говореше за 8-часов работен ден, за правата на жената, за свободната любов. Аз понеже питах майка си какво значи анархизъм и тя каза: „Това са хората, които всяка власт ги гони“, спомня си Цветана Джерманова.

През 1948 г. е арестувана. Изпратена е първо в лагер в силистренското село Босна, а две години по-късно е преместена в Белене.

„Вечерно време ми е било най-тежко, защото усещах как затихва деня и си мислех за майка ми, за съпруга ми, въобще за бъдещето ми“, казва жената.

С болка си спомня за четирите прекарани месеца там, но не се опитва да ги забрави. Казва, че нейната мисия е да разказва за тях заради едно обещание, дадено на останалите затворници в Белене.

„Тогава ми казваха: „Ние сме възрастни и сигурно няма да доживеем да видим това, но ти си най-младата и ако останеш жива, трябва да напишеш на света да знае за тези ужаси, които преживяхме, за да може по-нататък човечеството да не бъде полагано на такава жестокост“, разказва Цветана.

Днес идеята концлагерът в Белене да се превърне в туристическа атракция ѝ дава надежда, че преживяното никога няма да бъде забравено. През 2011 г. завършва своя разказ в книгата „Спомени от лагерите“.

Според екскурзовода Недялка Тончева хората сами пожелали да посещават Белене, за да почетат невинните жертви.

„Нямаме точни данни точно колко са те, защото всичката документация е унищожена“, казва тя.

Кметът на Белене Милен Дулев коментира за bTV, че има план за възстановяване на част от постройките на остров Персин, които са били унищожени. Концлагерът в Белене е част от природния парк "Персина". До него се стига след предварително записване и с екскурзовод. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!