Гърция въведе 5 процента отстъпка на стотици хранителни продукти. Мярката вече работи.

„Хората са доволни. Намалението е от минимум 5 процента. Всички от хранително-промишлената индустрия се отзоваха. За един месец от 100 продукта ще бъдат намалени 500, със сигурност ще продължи 5-6 месеца. Обществото реагира много добре. Намалява се не печалбата за бизнеса, а спекулацията“. Това коментира в "Тази сутрин" bTV икономистът проф. Йоаким Каламарис.

„Тази мярка се абстрахира от спекулата. А в България за съжаление има доста сериозен процес на картели – не само в хранително-промишлената индустрия, но и при горивата. Работата вече е на държавните органи – дали те извършват правилно контрола. Инфлацията в Гърция продължава да е висока и не само там – и в България, и въобще в Еврозоната, и в ЕС“, посочи Каламарис.

„Намаляването на ставка ДДС би трябвало да се намалява реално. Храната в България и в ресторантите е тройно по-скъпа от тази в Гърция. Дори в супермаркетите тук 70% от стоките са по-скъпи. Това е необяснимо. При положение, че говорим за данъчни проценти, които са много по-ниски от тези в Гърция“, коментира още той.

„Добър опит. Това е да искаме да убием мерака с аспирин“ - така Каламарис коментира идеята на българското Министерство на икономиката цените на 15 продукта да бъдат наблюдавани.