Последната снежна буря доведе до хиляди паднали дървета, а почти две седмици по-късно още виждаме клони и дървета на много места по улиците на София.

1268 тона са извозените дървесни отпадъци след 5000 сигнала в Столична община от големия сняг на 25 ноември до днес. Почти две седмици по-късно Пенка Сакулова все още чисти пред входа си. Казва, че до момента не е видяла никой да почиства.

Само в един от столичните райони – „Красно село“, са постъпили над 700 сигнала за паднали дървета и клони. От тях обработени са 250 спешни сигнала за преминаване и други 50 сигнала около учебни и медицински заведения.

Районната администрация не може да каже кога всички улици ще бъдат разчистени.

Местата са обезопасени, но поради липса на достатъчно техника и човешки ресурс дървесната маса не е отвсякъде е извозена.

От район "Красно село" поясняват, че разполагат със специализирано звено от четирима служители, а процесът по извозването на отпадъците се осъществява от Столичната община.

12 дни след обилните снеговалежи гледки като тази на паднали дървета има из всички квартали на София. На улица в „Гео Милев“ те пречат на пешеходците.

Хората са принудени само да се надяват, че следващият сняг тази зима няма да донесе и толкова големи проблеми.

Георги Илиев, кмет на район „Слатина“, обясни пред bTV, че на показаните паднали дървета още не им е дошъл редът.

„Има ред за извозване на дърветата, който включва и издаване на специален билет, защото все пак това е дървесина и тя трябва да бъде подаден на специализираното място, където ще бъде превърната в компост“, обясни той.

Сигналите към район „Слатина“ за последните 10 дни за близо 1000 – повече, отколкото да подадени за целия минал мандат. От Столичната община посочват, че все още се работи по разчистването на дърветата.