Не е редно министърът на земеделието да се моли на търговците да намаляват цените, защото те може да не го послушат. Той няма механизми, с които да ги застави, точно заради това ние предлагаме да има механизъм, по който да има контрол на надценките на определени продукти.  Това каза в „Тази сутрин” по bTV Александър Сабанов от ВМРО. Поводът беше предложението на партията за въвеждане на максимална надценка за основни хранителни продукти.

„Търговците правят от порядъка на 30% печалба, докато производителите правят от 2 до 5%”, коментира Сабанов. Според него не е редно търговецът да печели 5 пъти повече от производителя.  

Когато се размаха юмрук, никога не става работата, смята икономистът Георги Ганев

Когато на един предприемач му ограничите печалбата на едно място, той ще си вземе  капитала и ще отиде другаде. Въпросът е какво ще е следствието за потребителите, коментира той.

Той даде пример, че ще се ограничи предлагането на хляб, и то именно в по-малките магазини. „Големите ще издържат. Ще бъдат ударени малките търговци и малките магазини”, посочи той.

„Няма как хлябът в малките магазини да изчезне, защото той е основен хранителен продукт”, категоричен беше обаче Сабанов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!