Трети ден двама рибари, изчезнали в язовир „Мандра“ край Бургас, са в неизвестност. Вчера следобед лодката и греблата им бяха открити, но от мъжете няма и следа. Двамата мъже са влезли в язовира около полунощ в неделя с надуваема лодка.

„За съжаление, до момента е открита само лодката. Нямаме други следи, но това не ни спира да продължим издирването. В него ще се включи екип с лодка. Включени са екипи на водолази и екипи на Изпълнителната агенция по риболов и аквакултури“, обясни Веселин Василев, който е директор на УКОРС в Община Бургас.

Вчера в търсенето са се включили и доброволци. Днес ще бъде пуснат общинският дрон, който да обследва язовира от въздуха.

Костадин Дамянов от Изпълнителната агенция по риболов и аквакултури обясни, че това е най-големият язовир в България - 38 км в радиус, дълбочината му не е голяма, стига до 8 м.

„Най-опасните части в язовира са от страната на шлюзовете и на устията на реките, които се вливат в него“, добави той.

Дамянов заяви, че от 1 ноември любителският риболов в язовира е забранен по тъмно, а до 1 ноември е разрешен само от брега. По думите му в този период от годината язовирът става опасен поради лошите метеорологични условия.

Водолазът Валентин Иванов обясни, че ще претърсят района, в който са намерени мрежите. Вятърът и нулевата видимост обаче са пречка за водолазите, които трети ден с часове претърсват водите на язовира. 

Претърсена бе най-дълбоката част на язовира, а в късния следобед днешната акция беше прекратена.