Темата за електронно гласуване е доста актуална, но не ми се струва разумно новият собственик на "Левски" да бъде обявен чрез гласуване във "Фейсбук". Това заяви председателят на Тръст "Синя България" Даниел Стрезов по повод анкетата, която финансовият благодетел на клуба Васил Божков пусна на страницата си в социалната мрежа.

Организацията на феновете притежава 10% от акциите на клуба.

Стрезов отново коментира решението на ръководството на "сините" да приеме дарението от 500 000 лв. на Делян Пеевски, което разедини левскарската общност. От тръста се обявиха категорични против приемането на тези пари и заявиха, че те трябва да бъдат върнати или да се предоставят за друга кауза.

"Ние си даваме сметка, че едно такова дарение поставя ръкъводството пред един тежък избор, но очевидно тези пари няма да решат кардинално финансово положение. Дарението беше прието, имахме разговори, и от ръководството зависи как ще използват оперативно парите."

Относно реакциите, предизвикани от това голямо дарение, той сподели, че коментарите са били от морална гледна точка и направи сравнение с Германия, когато през 2003 г. "Байерн" Мюнхен дава заем на един от най-големите си конкуренти "Борусия" Дортмунд, за да оцелее. 

"Левски" е почти болен. "Левски" е болен не заради дарението, а заради дългите години, в които всеки един от нас прие любовта си и съществуването на "Левски" като даденост. Акциите в момента са притежание на Георги Попов, но физически са на "Герена". На практика това не носи никакво решение.", добави шефът на фенската организация.

"Темата за електронно гласуване е доста актуална, дори на държавно ниво, и доколкото ми е известно все още не е намерен ясен механизъм, по който това да се случи. Не ми се струва разумно новият собственикът на "Левски" да бъде оповестен чрез някаква анкета във "Фейсбук". Технически не съм наясно как би могло да бъде обезпечено това нещо, за да се гарантина ясен вот", коментира Стрезов.

Междувременно резултатите от анкетата на Васил Божков излязоха, а 80% от гласувалите са пожелали собственикът да бъде избран чрез електронно гласуване. В анкетата са взели участие повече от 25 хил. души.

"Вчера входирахме искане за свикване на Общо събрание, а на него трябва да изберем нов Надзорен съвет. Липсата на работещ такъв води до пречки във всекидневната ни работа. Относно обезсилването, това е едно много тежко решение."

Снимка: Lap.bg

Обявени са две възможни дати за Общо събрание - 6 юли или 22 юли.

"Да видим дали на 6 юли ще се събере кворум, дали ще присъства мажоритарният акционер. Ако не, на 22 юни всички акционери, които са над 1000 души, ще имат право да гласуват."

Стрезов все още не е забелязал тенденция за намаляването на активизацията от страна на феновете заради дарението на Пеевски: "В началото на всеки месец се наблюдава засилване, но е рано да говорим за промяна вследствие на това дарение. Все пак то е 1/4 или 1/5 от дареното от феновете до момента", завърши Даниел Стрезов.

Снимка: Lap.bg

Наско Сираков изрази готовност да придобие акциите на клуба, а феновете застанаха зад него. Ценните книжа бяха джиросани на министър-председателя Бойко Борисов от фактическия им собственик Георги Попов, който е приближен до бизнесмена и финансов благодетел на "Левски" до началото на 2020 г. - Васил Божков. Премиерът отказа да ги приеме, а бизнесменът, който е в Дубай и има 11 повдигнати обвинения от българската прокуратура, предложи да бъде организирана своеобразна анкета за следващия им собственик на страницата му във "Фейсбук".

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков.

Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Клубът дължи заплати на футболистите, а те могат да разтрогнат договорите си по всяко време. За сега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.