Американският президент Доналд Тръмп е наредил на служителите си да спрат да плащат хонорарите на Руди Джулиани, твърди източник на Си Ен Ен. Причината – Тръмп обвинявал адвоката си за ситуацията, в която се намира в момента, след като за втори път беше гласуван импийчмънт.

Според източници от Белия дом Тръмп бил вбесен от развоя на събитията. Въпреки това асистентите му не били сигурни дали президентът е сериозен за спиране на хонорарите на Джулиани.

Доналд Тръмп стана първият американски президент, срещу когото започна втора процедура по импийчмънт. Обвинението срещу него е в подбуждане към бунт заради щурма на Капитолия.

232 гласа подкрепиха началото на процедурата, като 10 от тях бяха на републиканци. „Против“ се обявиха 197 представители.

Лидерът на Републиканската партия, която издигна Тръмп за поста, също намекна, че президентът има вина.

„Повечето американци не искат нито бездействие, нито възмездие. Те искат трайно, двупартийно правосъдие. Този път все още е възможен, но не се намираме на него. Това обаче не означава, че президентът няма вина“, каза Кевин Маккарти.

След вота в Камарата на представителите Тръмп направи изявление от Белия дом, в което осъди атаката на Капитолия, но не коментира втория импийчмънт. „Искам да бъда много ясен. Аз недвусмислено осъждам насилието, които видяхме миналата седмица. Насилието и вандализма нямат абсолютно никакво място в нашата държава, нито в нашето движение“, каза той.

Заради подстрекаване към бунт, кметът на Ню Йорк обяви, че общината ще прекрати договорите с компанията на Тръмп. Те са за голф игрище в „Бронкс“, две ледени пързалки и въртележка в „Сентрал парк“.

Социалната мрежа „Снапчат“ също обяви, че ще блокира профила на Тръмп в деня, в който изтича президентският му мандат.

Сега топката е в Сената – те трябва да се произнесат по импийчмънта на Доналд Тръмп. Процедурата ще продължи и след края на мандата му, но крайната цел е той да бъде блокиран от участие в следващи избори.