„Демонтирането на Паметника на Съветската армия се прави, за да се защити както живота на хората, така и на самите фигури. Те имат своите художествени достойнства и са напът да паднат сами“, коментира в „Тази сутрин“ Трайчо Трайков, кмет на район "Средец".

„Това са уникални фигури, дело на двама скулптури – войникът с автомата изглежда като жена. Трябва да може хората да ги виждат отблизо при по-нормални обстоятелства. Те ще бъдат транспортирани от екипите, които работят с Областната управа, на място, на което ще бъде прегледано състоянието им. Същевременно обаче тече процедурата по изпълнението, за която вие казахте – на решението на Общинския съвет по преместване на паметника. Тя обаче се бави по необясними причини“, посочи Трайчо Трайков.

„Има дискусия дали в Музея на социалистическото изкуство има подходящо място, на което да бъдат експонирани фигурите. Управителите му твърдят, че няма. Докато го мислят как да стане, тъй като фигурите са опасни, те ще бъдат демонтирани и преместени на безопасно място“, коментира още Трайков.

Кметът на район „Средец“ посочи, че общината е искала от собственика паметникът да бъде обезопасен.

„В изпълнение на това беше поставен ограда, сега се поставя и нова такава – тя е свързана с демонтирането му“, обясни Трайчо Трайков.

Той поясни, че вижда ангажираност от всички.