Позицията на САЩ за протестите беше витиевата. Това заяви в „Тази сутрин“ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му текстът е бил интерпретиран по различен начин, но в контекста на събитията е звучал като „отказ от безразличие към протестите“. 

„Искрата на протеста запали великолепната акция на „Демократична България“ в Росенец. След това Гешев изсипа туба бензин с тази безумна акция в президентството. Никой не отрича правото на прокуратурата да разследва възможни престъпления, но да пуснеш въоръжени маскирани покрай почетния патрул – това възпламени хората“, допълни той. 

Относно бюджета на Европейския съюз за следващите 7 години, Трайков коментира, че ще бъде успех за страната ни, ако средствата, предвидени за България достигнат до гражданите. По думите му от тях няма да смисъл, ако се използват за „подхранване на корумпираната класа“. 

Трайков посочи, че са възможни загуби за България, ако Съединените щати предприемат санкции срещу участниците в строежа на газопровода за руски газ през Турция за Европа. 

„Преди няколко дни Майк Помпео доста недвусмислено и със силни думи повтори намерението на САЩ. Основният изпълнител на Северен поток още през зимата си взе пука от тези сигнали и напусна проекта. За тях увеличаването на енергийната зависимост на Европа от Русия означава увеличено влияние на Русия в икономическо, политическо и военно отношение“, коментира той.

Експертът обясни, че санкциите на САЩ се изразяват в ограничения към компаниите, които са свързани с проекта. „От доста време правителството отбягва термините Балкански поток и Турски поток, защото бяха положени доста усилия цялата тази дейност да бъде представена пред Европейската комисия като разширяване на газопреносната система, за да бъде замаскирана истинската ѝ същност, която е транзитен газопровод за руски газ“, посочи Трайков.