„Целта на провокациите е да отблъснат нормалните протестиращи от демонстрациите срещу управляващите от ГЕРБ и главния прокурор. Това донякъде е и ефектът“, заяви районният кмет на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков в „Тази сутрин“ и допълни, че „провокациите не са свързани обикновено с интересите на хора, които протестират за някакви легитимни цели“.

Трайков разказа от първо лице за един от емблематичните моменти на ескалация на напрежение на улица „Леге“ между органите на реда и протестиращите по време на демонстрациите на 2 септември.

„Вървях по улица „Леге“, където е районната администрация. Видях, че трима души в тениски, дънки и бермуди преследват четвърти и го събориха на земята със скорост. Първоначално не знаех, че са полицаи. Отидох при тях първоначално от чисто човешка реакция, а и като районен кмет имам отговорности към обществения ред и по Закона за МВР. Представих се като кмет, а те се легитимираха като полицаи със служебни карти от СДВР. Исках да видя какво е станало с момчето, което беше паднало и изглеждаше зашеметено. Попитах защо го задържат и очаквах нещо от рода на „напръска ни със спрей“ или „хвърли нещо по нас“, нещо сериозно. Оказа се, че просто им е бягал, не е могъл да се представи, нищо друго не ми казаха. Междувременно започнаха да се събират много хора и напрежението очевидно се вдигаше“, разказа Трайков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Междувременно дойдоха униформени с маски и щитове. Те не знаеха за какво става дума. Казаха: „Идваме да помогнем на колегите“. Доста неясна беше ситуацията. (…) Попитахме момчето как се казва, за да проследим какво ще се случи с него, ако го задържат. Междувременно го качиха в един бус, който обаче не можеше да тръгне, защото беше блокиран от хората от двете страни на улицата. (…) Накрая дойде адвокат Белянова и нейна колежка. Поискаха да говорят с момчето. Полицаите се съгласиха. Междувременно прецениха, че няма защо да го задържат и го пуснаха. Попитах накъде искат да се изтеглят  и помолих хората да има направят път“, завърши разказа си Трайков.

Трайков отбелязва, че не познава въпросното момче и след това не е говорил с него.

Снимка: btvnovinite.bg

„На протеста има всякакви хора, включително такива, с които не бихме намерили обща точка в политическите си разбирания“, каза районният кмет на „Средец“.

Според него „полицаите доста често реагират добре“, но „този епизод вчера беше грешка“ и „при охрана на обществени събития не трябва да има цивилни полицаи“.

Вижте повече във видеото.