Прокуратурата внесе обвинителния акт за катастрофата с автобус край Своге, при която загинаха 20 души. Обвинени за тежкия инцидент са шестима. Над 100 свидетели са разпитани по делото, а материалите са събрани в 277 тома.

Освен шофьорът Григор Григоров като обвиняеми са привлечени ръководителят на проекта, техническият ръководител, началникът нa асфалтовата бaзa, инженерът, осъществил строителния нaдзop, както и директор от АПИ.

Христо Ботев е адвокат на обвинения шофьор. В „Тази сутрин“ той коментира, че има факти, които не могат да бъдат скрити. 

„Много работа има по това дело и до достигане на обективната истина. То няма да приключи скоро“, допълни Ботев.

„Още юни месец 2017 г. комисия от общината констатира, че асфалтът на този участък е изключително компрометиран. Издадени са предписания за незабавна подмяна на настилката. Нищо не е свършено. Два месеца по-късно отново същите хора отправят призив към институциите, казвайки, че само за тази година, на този участък, има четири катастрофи с един загинал и шест ранени. Докато се стигне до август 2018 г. и става този инцидент. Това какво говори – че години наред там е имало проблеми и никой не е направил нищо по въпроса“, каза адвокатът.

Според него причината за инцидента е комбинация от много фактори – асфалт, скорост, време, качеството на мантинелата, както и движението на автомобилите, които са идвали насреща.