Две години от трагедията край Своге. При катастрофата загинаха 20 души, след като автобус излетя от пътя.

Близки на жертвите се събират на мястото на инцидента, за да почетат паметта им. 

След 33 години брак Стефка Григорова губи съпруга си при тежката катастрофа. Жената също е в автобуса и оцелява по чудо. И днес продължава да усеща травмите.

Експертиза доказа, че шофьорът е превишил скоростта с 13 километра. Проби, взети от асфалта, показват, че не отговаря на стандартите. Последва ремонт на отсечката.

Според експерти горният пласт на асфалта на места е износен, въпреки че беше сменен след инцидента. Има проблеми с отводняването и пътните знаци. От АПИ обаче отричат. Докладите им показвали, че състоянието на износващия асфалт е добро.

Има и други опасни участъци по пътя София-Мездра, който е ремонтиран за 23 милиона евро преди 4 години. На места липсва маркировка. 

Две години по-късно мантинелата все още свършва в тротоара. Така в един момент жителите на Своге се налага да я прескачат и да се движат по пътното платно с риск за живота си. 

Според месните хора катастрофите в Искърското дефиле са зачестили, а трафикът се е увеличил с пренасочването на движението от пътя Ботевград-Мездра. Нaй-ранната рехабилитация на дефилето е възможна в началото на следващата година.

Прокуратурата привлече като обвиняеми шофьора на автобуса. На съд отиват още петима души, отговаряли за строителството на отсечката.