Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър близо до врачанското село Лютиброд. Еко катастрофата притесни силно жителите на селището и вдигна на крак институциите. 

Местните хора са се надявали, че след затварянето на близък завод ситуацията с рибата ще се подобри, но се случва точно обратното.

Преди няколко дни река Искър в придошла дефилето, потекла мътна и донесла умряла риба, разказва Валентин Петков.

Друг местен жител - Иван, разказва, че покрай реката мирише толкова силно на мърша, че не може да се мине. Когато отишъл да види какво става, намерил бяла мрена и щуки, които са измрели.

Местните хора позвънили на 112.

В момента има 10 водноелектрически централи по поречието на река Искър. Жителите на село Лютиброд предполагат, че една от тях е причината за измирането на рибата. Подозират, че най-близкият микровец залпово е изпуснал вода. 

По закон такива действия се съгласуват с Басейнова дирекция. Техен служител обаче отказа коментар пред bTV, тъй като „42а от Закона за държавния служител ми забранява"

Иван Коцев е сигнализирал всички институции, които имат отношение към подобни казуси – ИАРА, басейновата дирекция и екодирекцията във Враца.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те отказаха да дадат каквото и да е становище и причина”, заявява Иван, според когото замърсяването „безспорно се дължи на отварянето на шлюзовете на малката електроцентрала „Черепиш” и почистването на басейна на водоема”.

„Най-вероятно говорим за отравяне на рибата, което се дължи на замърсяване с частици на водата, което затруднява дишането на рибите”, смята Иван Коцев, който е сред организаторите на инициативен комитет в село Лютиброд, чиято цел е решаване на проблема с измиращата риба.  

„Извършват се ремонтни дейности в централата, какво ги е наложило точно в тоя момент, нямам представа, те си знаят”, казва Цветомир Цветков, служител в ИАРА.

„Централата работи горе-долу от 8 години и до този момент не се е явил собственик при мене лично”, разказва кметът на село Лютиброд Иван Коцев.

И опитът на bTV да се свърже с някого на посочените телефони на входа на обекта не даде резултат.

Екоинспекцията във Враца е взела проби от водата вчера, а резултатите ще станат известни днес.