Президентът Румен Радев определи датата 4 април за провеждане на изборите за Народно събрание. Това предизвика разнопосочни реакции сред политическите сили. В студиото на „Тази сутрин“ неговото решение коментираха Тома Биков от ГЕРБ и Иван Ченчев от БСП.

Снимка: btvnovinite.bg

"Няма голямо значение за партиите и институциите дали изборите ще са седмица по-рано, или по-късно. Притеснението ни е, че тогава се пада католическият и арменския Великден. Това са две немалобройни групи в България, които ще трябва да гласуват на празник. Това е предизвикателство и за МВнР, което ще трябва да организира изборите в страни, където ще се празнува и има „локдаун“, заяви Тома Биков.

„Правили сме избори и на Байрам и на 24 май и не е имало проблем“, репликира Иван Ченчев от БСП, който заяви, че „столетницата“ е проверила структурите си и е готова за вота.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него датата дори ще е благоприятна нашите сънародници в католическите страни, защото е почивен ден.

„Какво ще правим с карантинираните хора? Според нас здравната карта трябваше да се предостави от здравните власти преди датата“, каза депутатът от БСП, който смята, че трябва да се сформират COVID секции.

Що се отнася до промените в провеждането на изборите, предложени от президента, Тома Биков заяви, че ще има промени, които „не засягат фундамента на българската избирателна система“, защото противоречи на решенията на Венецианската комисия и европейските съдилища да се правят такива изменения два месеца преди изборите.

Основният проблем според Иван Ченчев е липсата на доверие сред българските граждани в изборния процес.

Промени, които ще позволят на карантинираните да гласуват, могат да бъдат направени чрез закона за извънредната епидемична обстановка, заяви депутатът от ГЕРБ.

По въпроса за гласуването по пощата Биков смята, че това ще забави изборният процес, защото бюлетините ще се забавят с месец. Иван Ченчев отбеляза опита на САЩ в тази област, но депутатът от ГЕРБ му отвърна, че там има 100-годишна традиция с пращането на бюлетините по пощата.

Снимка: btvnovinite.bg

За видеонаблюдението „трябва да сложим 12 000 камери, 12 000 монитора и 12 000 души, които да гледат изборните секции. Ще има ли ресурс и капацитет, за да се купи техниката? Кой ще гледа тези монитори? Президентът и опозицията искат тези неща, но не казват как да стане", смята Биков.

Според него медиите упражняват достатъчен контрол върху изборният процес, а това, което ще се види охранителните камери, е български граждани, привърженици на различни партии, които работят и веднъж на 4 години участват в СИК.

Биков смята, че машините ще намалят изборната активност, защото ще се образуват опашки, а и тези устройства също се повреждат, а и могат да бъдат хаквани.

"Не трябва да гледаме на тях като на богове - в САЩ има цели филми как ги хакват, въпреки че не са свързани с интернет", каза още той по темата за машинния вот, завърши народният представител от ГЕРБ.