Връзка между случаите „Скрипал” и „Гебрев” няма – това каза в предаването „Тази сутрин” бившият главен секретар на МВР ген. Тодор Бояджиев.

По думите му доказателства, че отравянето на оръжейния търговец е опит за убийство също нямало. Бояджиев коментира тезата, изразена вчера от бившия министър на отбраната Бойко Ноев, а именно, че властите се опитват за прикрият реалните факти около случая.

„Извинявам се на бившия министър, но в конкретния случай аз повече вярвам на главния прокурор. Г-н Цацаров изнесе информация, от която се вижда, че по случая е било водено разследване. Били са правени експертизи в две лаборатории извън България. По инициатива на самия Гебрев са се изпращали мостри. Никъде не се потвърждава наличието на „Новичок”, посочи Бояджиев.

Според него изнесената информация за присъствието в България на Федотов по същото време, в което у Гебрев и още двама души се появиха симптоми на отравяне, не доказва виновността на посоченото лице, нито пък че става въпрос за опит за убийство.

По случая „Скрипал”

Според експерта атаката срещу бившия руски агент и дъщеря му в Солсбъри едва ли е дело на Кремъл, защото беше извършено малко преди президентските избори в Русия и Световното първенство по футбол.

„Има едно елементарно правило – начинаещите в тая сфера го знаят. Остри мероприятия в навечерието на важни за държавата неща не се правят – спират се. Освен ако не са крайно наложителни”, посочи Бояджиев.

Около 300 човека от руското ГРУ имали зъб на бившия агент заради предателство от негова страна, което им коствало кариерите: „Не може да се изключи, че някои от тая група са решили да мъстят. За мен целия тоя случай говори за аматьорщина, а не за висок професионализъм на разузнавателна служба. Това е обида към цялото разузнаване въобще, а не само към руското разузнаване. „Новичок” се произвежда в Украйна, Узбекистан и Чехословакия (преди). Защо непременно трябва да е от Москва?”, каза още Бояджиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!