Настъпи интересно развитие по едно от делата срещу богати българи. Специализираният наказателен съд  определи мярка за неотклонение "домашен арест" за Маринела Арабаджиева. Мотивите на съда са медицинската експертиза за влошеното й здравословно състояние. Все още не е ясно дали прокуратурата ще обжалва съдебното решение.

В студиото на „Тази сутрин” експертът по сигурност Тихомир Безлов отбеляза, че това е познат сценарий, когато обвиняеми по знакови дела да се опитват да излязат от ареста по медицински причини. Пример за това са и Миню Стайков и Димитър Желязков - Митьо Очите.

„Не можем обаче да говорим за обрат по делото. Това е само мярка за неотклонение”, категоричен е Безлов.

Бизнес семейството Арабаджиеви беше обявено за издирване през септември 2018 г. - след акцията на прокуратурата в хотелите "Маринела" и "Марица". Арабаджиеви бяха разследвани за данъчни престъпления и пране на пари.

Снимка: btvnovinite.bg

При претърсванията бяха открити над 10 милиона лева в кутии за обувки, куфари и сейфове. Запор беше наложен и над 4 имота, собственост на Маринела Арабаджиева в Пловдив, София и село Свежен.

Снимка: btvnovinite.bg

Двамата съпрузи бяха обявени за издирване с европейска заповед за арест и през Интерпол. Задържан и обвинен тогава беше и синът на Арабаджиеви – Вълчо. 21-годишният студент е обвинен за участие в престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

Снимка: btvnovinite.bg

„Данъчните престъпления се доказват изключително трудно”, смята Безлов и отбеляза, че обикновено изгарят хората в низините на веригата, но тези по върховете остават недосегаеми. Той припомни подобни дела срещу Христо Ковачки и Гриша Ганчев, които не са били успешни.

Експертът обаче не се ангажира да прогнозира какъв ще бъде изхода от делото срещу Арабаджиеви, защото „не знаем с какви доказателства разполага обвинението”, но доказването на произхода на откритите пари е много трудно.