Сигналът за простреляната жена по време на новогодишно хоро в Ловеч е подаден в 2:45 ч. на 1 януари и постъпва от Спешния център в Ловеч, а не от присъстващите на местопроизшествието.

Това каза в „Тази сутрин“ вътрешният министър Христо Терзийски и призова очевидци на случая да дадат показания, за да се открие по-бързо стрелецът. 

„Все още не можем да кажем откъде идва изстрелът. Предполагаме, че е от жилищните сгради, а огнестрелното оръжие е късо. Затруднява ни фактът, че куршумът все още не е изваден от жената. Предполагаме, че изстрелът е директен. Все още не знаем дали тя е била мишената, или е случайна стрелба“, каза още Терзийски.

По думите му е направен списък на хората в района, които имат разрешителни за оръжия, направени са и обиски.

„Сигурен съм, че колегите ще стигнат до извършителя. Предполагам, че това е лице, което не е с трайни криминални наклонности. Ако е случаен стрелец, да дойде и да го заяви. За всяка една грешка има и прошка, и наказание“, каза още той.

Статистиката показва, че приблизително 120 000 българи имат разрешителни за притежание на ловни пушки, а част от тях имат и пистолети. 

Извършителите на грабежа в Сандански не са имали оръжие, обясни Терзийски. Вътрешният министър коментира, че най-вероятно те са били добре запознати с процеса при подобни престъпления. 

„Работим по всички версии. Отнетата сума е малко над 100 000 лв. Разследваме версията за вътрешен човек, защото извършителите са имали вътрешна информация. Обикновено при такива престъпления задължително има вътрешна информация. Това важи и за случая в Перник, където беше нападнат инкасо автомобил на охранителна фирма“, коментира Терзийски и допълни, че между двата случая няма общо.

Той посочи, че МВР има забележки към работата на охранителните фирми, но на първо място е запазването на човешкия живот. Терзийски обясни, че разследването се бави заради събирането на солидни доказателства, които да послужат в съда, като даде пример с инсценирания обир в офис за бързи кредити в София, където заради липсата на опит извършителите бяха бързо разкрити.

Терзийски заяви, че през 2020 г. се наблюдава тенденция за спад на престъпността у нас.

„Регистрираните убийства са 63. Това е бройка, която е изключително ниска. Кражбите на автомобили са намалели с 11%. За телефонните измами регистрираме спад от 85%“, обясни вътрешният министър. 

Той посочи, че по празниците са направени около 600 проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Констатирани са около 30 нарушения. Той обясни, че целта на инспекциите е била превения. 

Терзийски даде пример за заведение на Столичния околовръстен път, което на Коледа е организирало тайно парти – влизало се е с тайна парола през друг вход, който се е заключвал. 67 лица са заловени по време на тази проверка.

Във връзка с протестите и обвиненията в полицейско насилия през лятото, вътрешният министър заяви, че са извършени проверки, а четирима служител на реда са наказани за това, че нарушили разпоредбите за използването на помощни средства и физическа сила. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!