„Не е необходимо до вдигаш минималната заплата, за да вдигнеш заплатите на хората“, посочи в „Тази сутрин“ Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Най-много хора на минимална заплата работят в държавни институции, включително и общински. Има армия от хора, които работят в детски градини и училища, които са на минимална работна заплата и държава спокойно може да им я увеличи“, каза още той.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него минималната заплата у нас няма икономически смисъл.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ припомни, че стандартно минималната работна заплата у нас е окупирала последното място в ЕС.

„По покупателна способност минималната работна заплата е под тези в Сърбия, Черна гора и Македония. Огромният проблем е частният сектор, където държавата няма други механизми, освен увеличението на минималната работна заплата. Другият вариант е колективното трудово договаряне, но всички знаем колко е трудно да се направи синдикат в частна компания“, обясни Григорова.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако едно предприятие се подпомага, подпомагат се и работниците му. Аз не знам как едно предприятие като получи помощ "60/40" е на загуба, това е безсмислица“, смята Теодор Дечев по повод удължаването на мярката в помощ на бизнеса.

„Има няколко поток на плащания от страна на държавата към бизнеса, има мярка "60 /40", има субсидии и социални помощи, за да могат да покрият нарастващата цена на тока“, посочи и Ваня Григорова. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!