„По стечение на обстоятелства станах част от събитията. Бях в бара заедно с унгарци. Бях и на протеста преди това. Всичко беше наред, докато не дойде водното оръдие. Според мен се търсеше провокация от страна на полицията. Те сами го казаха и се оплетоха в доста лъжи“.

Това коментира в "Тази сутрин" Иво Тонков, бивш спортен журналист и свидетел на всичко от нощта на протеста и реакцията на полицията.

Той бе категоричен, че между феновете не е имало провокации. Между феновете и полицията имало, когато дошло водното оръдие.

Спортният журналист разказа, че преди полицията да влезе в бара, няколко негови приятели били вкарани на ръце – били бити и напръскани със сълзотворен газ. След като полицията влязла в бара, започнала да крещи всички да излязат навън с вдигнати ръце.

„Някои отнесоха палки без никаква причина“, каза той.

Униформените разпръснали едната част към „Гурко“, а другата към „Иван Вазов“. По думите му, когато стигнали до ул. „Шишман“, нямало къде да ходят, защото били блокирани от коли. Иво Тонков посочи, че лежали около 40 минути на земята. Докато били на земята, полицията не правила нищо.

Според него полицията е направила, така че да слее агитките на ЦСКА и „Левски“.

„Обичайна практика е медицинското на пострадалите да се разминава с данните на СДВР. МВР лъжат, защото могат, защото е безнаказано и защото са извършители на престъпление“, каза от своя страна адвокатът Николай Хаджигенов.

По думите му МВР никой не ги преследва и не ги наказва.

„Това лежане по очи на земята е вид изтезание“, посочи Хаджигенов.

Според него полицаите са свалили идентификационните си номера и са сложили маски, защото знаели, че ще нарушат закона. Хаджигенов посочи, че проблемът не бил в ръководството на МВР, а политически, защото същите униформени, които биели сега, биели и при Борисов.

„Не е възможна съдебна реформа без да се реформира МВР“, категоричен бе адвокатът.

„Истината ще я научим токова, колкото и на предишните протести. Това е една повтаряща се схема, показваща силен упадък на системата на МВР. Това е сериозен проблем в подготовката на служителите“, каза от своя страна доц. Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

 

Според него МВР не е търсело провокация, като е сляло двете агитки на футболните клубове.

„Феновете не са се били помежду си. Основната агресия беше срещу полицията“, каза той. По думите му по закон би трябвало главният секретар да отговаря за охраната на протести.

Следете всичко по темата в нашия онлайн репортаж: