И такситата се включват с битката срещу коронавируса. Част от тях ще имат право да извозват пациенти с COVID-19 до болниците. 

Таксиметровите шофьори вече са подготвили специални автомобили, с които да превозват болни от COVID-19, в случай, че не достигат линейки. Предстоят обаче още разговори с Министерството на здравеопазването и още подготовка. 

Кирил Ризов е един от първите доброволци сред шофьорите на таксита в София. „Трябва да изпълним гражданския си дълг. Правителството в прав текст ни попита. Ние осигуряваме автомобили, но те трябва да отговарят на определени условия. Трябва да има задължително преграда между предните и задните седалки. Вътре на задната седалка може да се вози болният с придружител“, обяснява Кирил.

„Моите предпазни мерки започват всяка сутрин с изпиването на чай с мед, куркума и джиндифил. Джинджифилът гони вирусите“, казва Кирил. Останалото е въпрос на дезинфекция, според него.

„За да се качи след дадения клиент друг, трябва хубаво да се дезинфекцира купето“, обяснява шофьорът.

В понеделник на среща при министъра на здравеопазването всяка фирма за таксиметрови услуги ще подаде бройката на доброволците, които могат да участват тази инициатива. 

Връзката със спешните центрове ще става по телефона, като диспечери ще се свързват с такситата. Идеята е те да не поемат тежки случаи, които да изискват шофьорите да са облечени в предпазни облекла тип „космонавти“. 

След като болният и придружителят му са оставени в някоя болница, шофьорът на таксито дезинфекцира колата, обясни още Ризов.

Според него всеки път когато се качи клиент в таксито, не може да се посочи дали той е заразен или не, така че винаги има риск.