Свлачището на алеята към бургаския квартал "Сарафово" се разраства. Достъпът до крайбрежната алея е ограничен за автомобили, велосипедисти и пешеходци.

Става въпрос за отсечката между солниците на Бургас и кв. „Сарафово“. Общината е поставила сигнална лента, която да ограничава мястото.

Абразивните процеси започват тази пролет.

„През април за първи път констатирахме уврежданията, които морските вълни нанасят върху границата между пътя и морския бряг. Веднага сигнализирахме с писмо до областния управител и МРРБ. В рамките на един месец видяхме, че продължават и през месец май изпратихме второ писмо с настояване за спешна комисия“, обясни инж. Чанка Коралска, зам.-кмет по строителство в община Бургас.

„Тогава областният управител покани представители на „Геозащита - Варна“. Дойде експерт и каза, че това не е свлачище, нищо няма да се случи и трябва да се направят отводнителни съоръжения, защото повърхностните води са причина за това. Не става въпрос морска абразия“, каза още инж. Коралска.

„За нас това беше изключително учудващо, изчакахме още месец. През това време извършваме постоянни наблюдения“, допълни тя.

Проблемът обаче е, че хората не спазват ограничението и може да се стигне до инцидент.