Няма фактори, които да говорят за понижаване цените на горивата. Това, което наблюдаваме в момента е задържане на цените на суровия петрол, тъй като американците освободиха стратегическите си запаси, но това е един краткосрочен ефект. Ще продължи 2-3 месеца и цените отново ще тръгнат нагоре, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането.

Това заяви в „Тази сутрин“ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Продължава да поскъпва суровият петрол. Котировките тръгнаха нагоре, след като се чуха новини за възможност на въвеждане на ембарго на руския петрол от страна на ЕС. Има риск 20% - това е руският износ на петрол за света да изчезне. Най-важното, за да не видим някакви шокове, е да няма ембарго върху руския петрол“, добави той.

Бенчев добави, че България е в топ 3 в Европа на страните без такси за цените на горивата, както и че сме и в топ 3 в Европа по най-ниска цена на горивата.

„Ако преди известно време хората пълнеха половин или един резервоар по бензиностанциите, сега пълнят за определена сума. Това са 20, 30, 50 лв., което като количества е много по-малко, защото цената е по-висока. И ние като търговци нямаме никакъв интерес цените да бъдат високи, защото това намалява потреблението. Но няма какво да се направи в тази ситуация“, заяви още той.