Предстоят най-необичайните избори в историята на страната ни заради пандемията от коронавирус. Тази година има рекорден брой заявления за гласуване в чужбина. Вотът на нашите сънародници ще премине под строги противоепидемични мерки.

В Бурса, Турция, има най-много жители с български паспорти. Повечето хора са изселници, отишли в страната през 80-те години по време на Възродителния процес.

Консулството в Бурса ще разкрие осем секции за гласуване. През годините назад там са гласували между 6 и 10 000 души. Жителите на Бурса с български паспорт са до 200 хиляди, но официална статистика за броя им няма.

Според местните хора тази година вероятно няма да има организиран транспорт за гласуване до България заради противоепидемичните мерки. На влизане в страната ни е задължително да се представи PCR тест, което затруднява пътуването.

Има и рекордьори

В Испания живеят едни от най-активните българи. Тази година там ще има рекорден брой секции – 53 за цялата страна. Подадени са също рекорден брой заявления за гласуване – 7800.

В Барселона ще бъдат разкрити две секции в българското консулство, като нашите сънародници ще гласуват при строги противоепидемични мерки. В Испания е забранено пътуването между областите, като от Външно министерство предупреждават българите, че нямат право да пътуват дори за гласуване, ако в тяхната област има разкрита секция.

Тези наши сънародници, които нямат такава секция, ще получат специален сертификат, с който ще могат да пътуват.