РДНСК – Бургас спря строеж в града, след като стената на съседна сграда – общински имот, се срути, докато са се дълбали основите на сградата.

Димитър Томов обядва в жилището си, когато чува силен трясък.

„Вчера не можах да го осъзная, обаче днес вече почувствах, че работата е много опасна. Понеже аз си бях вкъщи, когато падна стената и можеше да падне къщата и да ме затрупа”, разказа той в „Тази сутрин”.

Сградата с падналата стена е общински имот. В нея живеят 3 семейства, които са преместени в други общински жилища. Преместен ще бъде и Димитър Томов.

Предстои да бъде направен още един оглед на мястото на инцидента, каза Милен Ненчев от РДНСК: „Причината според нас е недотам прецизно изпълнение на строително-монтажните работи, които са предвидени в плана за укрепване”.

Под самата къща имаше стара канализация, която явно е правила някъде проблем с води, които не се виждат. Иначе по проекта, който ние го работим, имахме допълнително предписание да слагаме подкрепителни съоръжения. Ние ги направихме, но просто напорът на тежестта на къщата е доста голям и самите подкрепителни съоръжения бяха изкривени и унищожени буквално. Къщата е много стара, тя е почти пред събаряне. Тя просто няма никакви основи. Това вярно не ни оправдава, но в строителството не може да бъде предвидено всичко”, каза Николай Богов, който е инвеститор и собственик на строежа.