Мечките в Родопите се събудиха. Със затоплянето на времето започнаха и нападенията върху домашни животни.

Мечките са нападнали пчелини и селскостопански животни в седем населени места в област Смолян.

Снимка: btvnovinite.bg


Само за пет дни са регистрирани девет нападения от мечки.

Тодор отглежда овце от 20 години. Стадото му било нападнато преди няколко дни  от  мечка.  Убито е едно животно, а няколко са ранени. Оборът на Тодор се намира в непосредствена близост до селото, на около 2 км.

Снимка: btvnovinite.bg


„Вечерта ги вкарахме, сутринта всичко беше касапница, кучетата са ранени. Добре, че няма човешки жертви. Какво да направим, с голи ръце и овчарят нищо не може да направи. Няма да се жертва за овцете. Точно сега са мечките, те сега са станали от сън и са гладни. Няма какво да ядат, ще ядат овцете, след някой ден ще ядат и хора. Преди 10 години тук имаше два случая”, разказа Тодор Рудев.

От екоинспекцията призовават стопаните и кметовете да вземат мерки за защита. „След проекта, който приключихме, ние раздадохме електропастири и кучета, леко се занемари тенденцията за предприемане на персонални мерки за защита на селскостопанското имущество. Искам отново да обърнем внимание на разрешените места за паша. Да се засили контролът”, заяви Екатерина Гаджева, директор  на РИОСВ-Смолян.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен за животните, овчарите се притесняват и за себе си. От началото на годината са регистрирани общо 19 набеза на кафява мечка.  За всички доказани поражения стопаните ще бъдат обезщетени.