Жителите на село Манастирище протестират заради присъда за убийство на техен съселянин. Известният като „стрелеца от Манастирище“, който през април простреля свой съсед, няма да изтърпи ефективна присъда, тъй като е невменяем.

22 април ще остане един от най-черните в историята на село Манастирище. В ранния следобед двама братя се връщат от работа с автомобил. Съвсем близо са до дома си, когато на пътя излиза техен съсед, стреля с незаконно притежаван пистолет и улучва фатално младия мъж зад волана и той умира на място.

Извършителят страда от психично заболяване. След стрелбата се барикадира в дома си. Пристигат спецчасти. Не се налага задържане със сила, тъй като мъжът се предава доброволно. В селото пристига тогавашното висше ръководство на МВР.

„От 2007 година е диагностициран, многокрано е бил настаняван в специализирани заведения“, обясни тогава бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов.

Съседите твърдят, че е нападал и дете, но мерки не са били взети.

Изготвената съдебно-психиатрична експертиза за убийството заключава, че е бил в състояние на невменяемост, не е съзнавал какво върши нито преди, нито по време, нито след деянието. На базата на тази експертиза прокуратурата в Козлодуй внася искане за принудително лечение в психиатрична клиника, което е уважено от Районния съд на 19 декември.

Близките на жертвата са категорични, че решението на съда е недопустимо. Стрелецът трябва да бъде лекуван принудително и на всеки шест месеца да се прави оценка на състоянието му. Местните се притесняват, че след този период стрелецът ще бъде пуснат на свобода.

Събрали са и подписка, в която са се включили над 800 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!