От днес Столична община е официален собственик на къщата-музей на поета Пейо Яворов. Сагата със собствеността на сградата на продължи няколко години.

За „Тази сутрин” зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че придобиването на имота е голяма победа за обществото. Той подчерта, че Яворов е една от най-важните личности в духовната история на България и заслужава нашата признателност.

Снимка: Ладислав Цветков

„Бяхме задължени като местна власт, отговорна към гражданите, да намерим края на тази сага. Сега имаме щастлив завършек”, заяви Чобанов.

По думите му това е първият случай, в който подобен обект се придобива от местната власт. Зам.-кметът се надява този „прецедент” да стане практика, така че и други общини да потърсят решение за знакови обекти.

Според него все още има старинни сгради и паметници, които са частна собственост и са в лошо състояние.

Чобанов подчерта, че цялото ръководство на Столична община е гласувало средства за реставрацията на къщата-музей. Освен това обясни, че имотът е придобит за около 20% под пазарната цена. Сумата е справедлива и изгодна за данъкоплатеца и е нищо в сравнение с духовния музей в центъра на София, смята Чобанов.

„Очаква се догодина на пролет да са готови проектните документи и да започне специален конструктивен ремонт, който да гарантира устойчивостта на сградата”, допълни още той.

Снимка: Ладислав Цветков

За да отбележат придобиването на имота, символично са поканени интелектуалци и членове на Националния литературен музей. Ще има и тържество.

Сагата около къщата-музей на Пейо Яворов продължава дълго, като собствениците се менят няколко пъти. За последно ключовете държи Васил Панчев. Наследява имота през 2015 г. със задължения, защото къщата е ипотекирана няколко пъти.

Според него къщата е използвана като инструмент за различни кредити. Близо половин млн. евро са били върнати на предишния собственик, но при причисляване на лихви са се оказали разлики около 300 хил. евро, които в момента той предявява.

За това бившият собственик Володя Лозанов беше завел дело срещу Панчев. По думите на Лозанов нито една съдебна инстанция, нито финансова проверка са установили нарушения.

Вижте още във видеото!