Наградите са най-ценни, когато идват от читателите, а не от някакво жури. Това каза в предаването „Тази сутрин“ писателят Георги Господинов, който получи наградата на Столична библиотека за най-много прочетени негови книги.

„Това са едни от най-хубавите награди, защото няма жури. Тук гласува всеки едни читател чрез взимането на книга, която носи у дома си, седнал е един следобед или една вечер и е останал сам с книгата. Това е такъв непрекъснат разговор между писателя и читателя“, каза Господинов.

По данни на Столична библиотека през 2022 г. читателите са заели над половин милион книги. Общо в читалните на библиотеката са влезли 80 000 души, показва още тяхната статистика за изминалата година.

„Имам малко по-различно отношение към негативните твърдения, че хората днес не четат. Хората четат толкова, колкото са чели и преди. Това винаги съм го мислил и съм го казвал“, каза от своя страна писателят Захари Карабашлиев, който получи награда за книгата си „Опашката“, която се оказа най-четената през 2022 г.

Според него невежеството и тези, които словоблудстват в социалните мрежи, са много по-видими.

„Никога не сме живели в някакъв златен век, през който се е чело през цялото време, когато с е чела правилната литература“, каза още Карабашлиев.