Тезата „шпионаж“ е много удобна за някои. Това каза в „Тази сутрин“ експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев във връзка с ареста на трима чужди граждани, които бяха задържани със скица и детайли от производството на оръжейния завод „Арсенал“. 

Става въпрос за двама литовци и един руснак, работили в предприятието. По думите му заради свиването на оръжейното производство след разпада на СССР е принудило заетите в сектора да търсят работа в чужбина.   

Той обясни, че без детайлите по договора, който тримата чужди граждани са подписали с предприятието, няма яснота точно какво се е случило. 

„Ако те са назначени на работа в „Арсенал“ и са злоупотребили с това, което им е дадено във владение по силата на тези обстоятелства, че работят там – е една хипотеза. Другата е, че те са могли да сключат договор, защото се говори за привнасяне от тях на някакви нови и иновативни решения, които да способстват за производството на продукция“, допълни Стойчев.

Експертът предположи още, че целта на подобен скандал може да е страната ни да получи дипломатически предимства.

„Първо – адресирани към евроатлантическото ни партньорство, а от друга страна, бяха установени и задържани на руска митница 20 наши БТР-и. Има незаконен пренос на това оръжие“, коментира той.

„Тезата шпионаж е много удобна за някои. От една страна, дебело подчертаваме колко последователно преследваме някакви чужденци, особено руснаци и можем да им прикачим всякакви хипотези за нарушаване на законите“, допълни експертът.

Стойчев обясни, че от 2018 г. насам има поне шест съществени случая на проявени слабости в сигурността на „Арсенал“. Той припомни за акцията на ГДБОП, при която беше установено, че от завода са изнесени незаконно автомати, пистолети и части за гранатомет.

Според него има редица звена в структурите ни за сигурност, които трябва да контролират охраната в оръжейните заводи.