„Първата причина за намалелия брой гласове от изселниците в Турция е ясна – за втори път на парламентарни избори важи закона, при който имаме максимален брой на секциите – 35, в страни извън ЕС. Това означава, че има физическо ограничение за хората да гласуват“. Това коментира в студиото на „Тази сутрин“ журналистът Стоян Георгиев, който проследи вота в югоизточната ни съседка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Интересно е, че освен това ограничение, което е формално, има и отлив. Говорих с представители на изселническите организации, които организират изборите там и са най-активни. Те споделят, че са минали 30 години от последната изселническа вълна и идва едно поколение, което е родено и отраснало в Турция, имат български паспорти, но те са турци. Те продължават да гласуват, но трябва някой да ги подтикне. Но трудно вече се намират хора, които да участват в процеса, това означава, че трябва да знаят и турски, и български едновременно“, каза Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„До напрежението и опашките в секцията в Бурса се стигна, защото на тези избори имаше много голяма активност на доброволци от България в Турция, представители на български партии. Тези предимно млади хора, които отидоха там, започнаха да държат всякакви формалности като попълването на декларацията за гласуване в чужбина. Именно този начин – някой да попълва декларацията на другите. На предишните избори имаше секции, в които бяха гласували по 2000, което показва, че се е гласувало на конвейер. Сега беше невъзможно. Аз бях свидетел, имаше едно младо момче там, пристигна от България – той вадеше точки от Изборния кодекс, според които декларациите трябва да се попълват вътре в секцията. Те затвориха секцията, за да говорят с ЦИК. Един час не се гласува в тази секция. Активността на българските доброволци не позволи гласуване на конвейер“, разказа журналистът.

Вижте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!