След повече от година работа, режисьорът Стефан Командарев завърши новия си филм. Документалната лента „Живот от живота“ ще види двойна премиера през следващите дни – на 11 и 13 септември. Режисьорът беше гост в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

България е на последно място в Европейския съюз по извършване на трансплантации. Има огромни списъци на чакащите и нищо не се променя. Именно това се опитва да покаже и ако може да промени режисьорът с филма си.

„Ние избрахме да покажем хората, които чакат. Да ги извадим от анонимност“, каза той. „Защото сега, когато се случва донорска ситуация, тези хора са имагинерни. Ние показваме конкретните хора в домовете им, в ежедневието им.“

Филмът е успял да улови много емоционални моменти между хора, които са получили животоспасяващ орган и роднините на донора. Един от героите на филма е с два трансплантирани органа. По-късно той става европейски шампион по плуване за хора с трансплантации. Мъжът е подарил първия си медал на майката на младежа, чието сърце носи в себе си.

Режисьорът се надява, че с филма ще насърчи българите да даряват органите на свои починали близки. Това е част от културата на много европейски страни, но не и в България.

Друго важно нещо, което трябва да се промени, е организацията. Една донорска ситуация отнема само няколко часа и трябва да се действа изключително бързо и организирано, за да може да се трансплантира органът.

„Един от проблемите на тези донорски ситуации е, че управителите на болниците не гледат с добро око на тях. Болницата не печели. И това е една от причините, които влошават ситуацията.“

Посланията на филма са много, но това, на което Стефан Командарев се надява хората да извлекат от него, е да започнат да говорят с близките си и да обсъдят темата преди да е дошъл моментът да вземат решение дали да дарят органите.