Българските деца са първи по употреба на синтетична дрога в страните от Европейския съюз (ЕС).

Това каза в студиото на „Тази сутрин“ на bTV Стефан Бакалов от отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция „Митници“.

Той обяви още, че възрастовата граница на употребяващите дрога у нас пада – има данни за 13-годишни деца, които взимат амфетамини, метамфетамини или екстази.

Разпространението на наркотици в страната все още се осъществява чрез дилъри, но има схеми и чрез поръчки онлайн и доставки в кутиите за получаване на пратки на спедиторските фирми.

Младежите пушат почти незабелязано канабис чрез етеричен екстракт, който прилагат в свободно продаващите се вейпове, обяви още Стефан Бакалов.

„От порядъка на 20-30-60 лв. струва (етеричен екстракт канабис), достъпно е за тях. За тях е по-недостъпен кокаина, което е добра новина, но за съжалени синтетичните продукти и канабиса са достъпни за децата“, коментира Бакалов.

То припомни, че е много лесно вече да се поръча всичко, включително и дрога онлайн. Доставката на наркотици обикновено става през кутии на куриерските фирми.

Представители на отдел „Борба с наркотрафика“ организират срещи с младежи, на които на достъпен език да обяснят вредите от употребата на наркотици.

„Употребата на наркотици се рекламира през различните платформи като TikTok в посока, че хората, които употребяват наркотици са успешни или модерни. Затова ние се стараем да обърнем внимание на децата, че в това се крият големи опасности и ги подвеждат“, обясни Стефан Бакалов.