България е на първо място в Европа по брой пушачи на възраст между 13 и 15 години.  Това показват данните на българското представителство на Световната здравна организация в Деня без тютюнев дим.

Статистиката за България е повече от стряскаща, отчетоха представители на различни организации, които обсъждат темата в пресклуба на БТА.

Почти 63% от децата са споделили, че често са били в затворени публични пространства, в които се е пушело, а 54,7% са пушили пасивно у дома.

От Националния център за обществено здраве и анализи пък посочват, че тенденцията при тийнеджърите пушачи у нас през годините се запазва трайна, докато в Европа броят на подрастващите, които пушат, намалява.

Активисти против тютюневия дим призоваха за по-строг контрол при продаването на тютюневи изделия на деца и тийнейджъри и за по-ефективно здравно образование в училищата.

„Около 20% от децата на 15 г. са включени в пушене на обикновени цигари и около 30% са пробвали електронни. Най-интересно особено в България е, че нашите девойки на 15, 16, 17 години пушат най-много в Европа“, казва Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим.

„Това, което нас ни притеснява са тези маркетингови тактики точно деца да бъат целени. тоест вкус на бонбони в новите изделия, инфлуенсъри, чиято аудитория е точно деца, на които се плаща да рекламират тези изделия. Всички тези тактики водят до това, че ние допускаме нашите деца да бъдат пристрастени към един изключително вреден навик“, казва Нела Вампорова, член на екипа на СЗО в България.

Още за тревожните данни - чуйте от Нели Вампорова, член на българското представителство на Световната здравна организация.